

W 2008 roku Szwajcarski Federalny Instytut Nauki i Techniki Wodnej Eawag opracował metodę, za pomocą której można było opracować mapy zagrożeń dla geogenicznych substancji toksycznych w wodach podziemnych. Zapewnia to skuteczny sposób określenia, które studnie powinny być badane.
Usługi hydrauliczne – wpis blogowy o wodzie
Jakość wody:
- Normy jakości wody pitnej,
- Dalsze informacje: Jakość wody, zanieczyszczenie wody, odpowiednia technologia,
- Plakat bezpieczeństwa wody pitnej EPA.
Parametry jakości wody pitnej mieszczą się zazwyczaj w trzech kategoriach:
- Fizyczny,
- odczynnik chemiczny,
- mikrobiologiczny.
Parametry fizyczne i chemiczne obejmują metale ciężkie, śladowe związki organiczne, zawiesiny całkowite (TSS) oraz mętność.
Parametry mikrobiologiczne obejmują bakterie z grupy Coliform, E. coli oraz specyficzne patogeniczne gatunki bakterii (takie jak cholera-causing Vibrio cholerae), wirusy i pasożyty pierwotniaków. Natomiast o usługach hydraulicznych więcej na: Usługi hydrauliczne – wpis blogowy.
Parametry chemiczne zazwyczaj stanowią większe chroniczne zagrożenie dla zdrowia poprzez gromadzenie się metali ciężkich, chociaż niektóre składniki, takie jak azotany/azotany i arsen, mogą mieć bardziej bezpośredni wpływ. Parametry fizyczne wpływają na estetykę i smak wody pitnej i mogą komplikować usuwanie patogenów mikrobiologicznych.
Pierwotnie zanieczyszczenie kału oznaczono obecnością bakterii z grupy coli, co jest wygodnym wskaźnikiem dla klasy szkodliwych patogenów kału. Obecność bakterii z grupy coli (takich jak E. Coli) służy jako wskaźnik zanieczyszczenia ścieków.
Usługi hydrauliczne – wpis blogowy co dalej?
Dodatkowe zanieczyszczenia to pierwotniaki oocyst takie jak Cryptosporidium sp., Giardia lamblia, Legionella i wirusy (jelitowe). Parametry patogenetyczne drobnoustrojów są zazwyczaj najbardziej niepokojące ze względu na ich bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia.
Na całym świecie najczęstszym źródłem zanieczyszczenia wód surowych są ścieki ludzkie, a w szczególności patogeny i pasożyty ludzkie pochodzenia kałowego.
Szacuje się, że w 2006 r. choroby przenoszone drogą wodną spowodowały 1,8 mln zgonów, podczas gdy około 1,1 mld ludzi nie miało dostępu do odpowiedniej wody pitnej. W niektórych częściach świata jedynymi źródłami wody są małe strumienie, które często są bezpośrednio zanieczyszczone ściekami.
Coraz większe obawy budzą skutki zdrowotne nanocząsteczek technicznych (EPS) uwalnianych do środowiska naturalnego. Jedną z potencjalnych dróg pośredniego narażenia jest konsumpcja skażonej wody pitnej. Aby rozwiać te obawy, brytyjski Inspektorat ds. wody pitnej (DWI) opublikował “Przegląd zagrożeń dla wody pitnej stwarzanych przez nanocząsteczki wytwarzane przez człowieka” (DWI 70/2/246).
Badanie, sfinansowane przez Departament Żywności i Spraw Wsi (Defra), zostało przeprowadzone przez Food and Environment Research Agency (Fera) we współpracy z multidyscyplinarnym zespołem ekspertów, w tym naukowców z Instytutu Medycyny Pracy/SAFENANO. W badaniu zbadano potencjał EPS w zakresie zanieczyszczenia zasobów wody pitnej i ustalenia znaczenia drogi narażenia na wodę pitną w porównaniu z innymi drogami narażenia.
Badania wykazały, że 83% z 159 próbek wody z całego świata zostało zanieczyszczonych włóknami plastikowymi.